top of page
STScI-01EVSTRG78W19FA95VRQWEF919.png
DC6_3033.jpg

Historien om Kristian Birkeland

En ny og praktfull bok om Kristian Birkeland og nordlyset. Boken forteller den fascinerende historien om en av verdens største forskere og oppfinnere. Den inneholder en rekke sjeldne fotografier (over 150) og er illustrert av grafikeren Leah Laahne. Kristian Birkeland var den første til å løse nordlysets gåte. Det var han som slo fast at det var partikler fra sola som lagde nordlys. For mange er Birkelands fjes kjent fra 200-kroneseddelen vi hadde fra 1994 til 2017. Han forsket også på mange andre ting, slik som Saturns ringer, kometer og zodiakallyset. Mange betrakter Birkeland som verdens første romforsker. Han var dessuten en genial oppfinner og oppfant en rekke praktiske ting, blant annet høreapparater. Og det er takket være ham vi har kaviar.

 

Birkeland fant også opp en elektromagnetisk kanon som skulle skyte kuler uten krutt. Hans første demonstrasjon endte med katastrofe - hele kanonen kortsluttet med et kraftig smell. Men kortslutningen var startskuddet for Norges største industrieventyr. Denne hendelsen førte til at Birkeland fant opp hvordan man skal lage kunstgjødsel - noe en hel verden ventet på fordi det var matmangel og sult. I 2017 var det 150 år siden han ble født og 100 år siden han døde. En hel verden hyller nå verdens første romforsker - som etter sin død nesten gikk i glemmeboken. Først da vi flere tiår senere klarte å sende satellitter opp i rommet, kunne Birkelands ideer bekreftes. Boken forteller hele historien om Kristian Birkeland, med mange fakta som er ukjent for de fleste.

 

Boken avslutter med et kapittel om hvordan nordlyset oppstår og hvordan solstormer kan påvirke vårt teknologibaserte samfunn. Du lærer også hvordan vi kan varsle nordlys og hvordan du selv kan ta flotte bilder av himmelfenomenet.

Link to a book-trailer

Review in the magazine "Atrornom" (in Norwegian)

04

bottom of page